Haber

BM İnsan Hakları Konseyi’nde Kur’an-ı Kerim’e saldırılar gündeme geldi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, özellikle bazı Avrupa ülkelerinde Kur’an-ı Kerim’e yönelik artan saldırıların 6 Ekim’de BM İnsan Hakları Konseyi’nin 54. Olağan Toplantısı’nda gündeme geleceğini ve bu konunun gündeme geleceğini söyledi. detaylı olarak tartışılacaktır. belirtti.

BM İnsan Hakları Asamblesi’nin 54. Olağan Toplantısı Cenevre’de başladı. BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen toplantı, 7 büyüklüğündeki depremle sarsılan Fas’la dayanışma amacıyla bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Oturuma, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM İnsan Hakları Konseyi 2023 Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vaclav Balek, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç katıldı. Cenevre Ofisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cenevre. Temsilci Kemal Köprülü ile diğer ülke ve BM kurumlarının temsilcileri katıldı.

Balek, oturum kapsamında gündeme getirilecek konular ve teknik detaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Komiser Türk, İnsan Hakları Konseyi’nin 54. Olağan Toplantısı’nda yaptığı açılış konuşmasında, dünyanın her yerindeki insanların makul bir yaşam standardı istediğini ve bu hakka sahip olduğunu belirtti.

Türk, kaynakların adil paylaşımı sonucunda insanların gıdaya erişim, uygun fiyatlı tıbbi bakım, eğitim ve fırsat eşitliği, temiz bir çevre ve iyi bir ekonomik durum gibi haklı beklentilerinin olduğunu vurguladı.

“Bütün bunları sağlamak için insanlar, kararlara aktif ve anlamlı katılımla kendi taleplerine hizmet eden hükümetler istiyor.” Türk, insanların zaman zaman bu haklardan mahrum bırakıldığını ve haksız gelişmeler karşısında ezildiğini ifade etti.

“Kuran yakmalar toplumlar arasında ve ülkeler arasında bölünmeye neden oldu”

Türk, “Adaletsizlik, yoksulluk, sömürü ve baskı, gerginliklere, çatışmalara, yerinden edilmelere ve daha fazla sefalete yol açan mağduriyetlerin nedenidir. İklim değişikliği milyonlarca insanı açlığa itiyor, umutları, fırsatları, evleri ve yaşamları yok ediyor. Son aylarda.” Bu konuda herkese yapılan acil uyarılar, dünyada tekrar tekrar ölümcül bir gerçek haline geldi.” söz konusu.

Dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların aşılması için daha fazla uyarıya gerek olmadığını ve durumun olabildiğince kötü olduğunu kaydeden Türk, artık “acil eyleme” ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Türk, “Son dönemde yaklaşık 30 yıldır yaşanan çirkin Kur’an-ı Kerim yakma olayı, hem toplumlar arasında hem de ülkeler arasında bölünmeye neden olan kutuplaşma ve parçalanma dürtüsünün son göstergesidir. Bu konuyu 6 Ekim’de 53/ sayılı karar doğrultusunda görüşmüştük. 1.” Bunu detaylı olarak tartışacağım.” dedi.

Haziran ayında Yunanistan açıklarında meydana gelen tek bir gemi kazasında hayatını kaybeden 600’den fazla kişi de dahil olmak üzere bu yıl Akdeniz’de 2 bin 300’den fazla kişinin öldüğünü veya kaybolduğunu anlatan Türk, bu konudaki ilgisizliğin kendisini şok ettiğini söyledi.

Türk, Manş Denizi de dahil olmak üzere Avrupa’daki denizlerde çok daha fazla göçmen ve mültecinin fark edilmeden öldüğünü belirtti.

Dünya çapında “aldatma siyasetine” tanık olduklarını vurgulayan Türk, yerleşik elitlerin çıkarlarını tehlikeye atabilecek her türlü eylemi önlemek için yeni teknolojilerin yardımıyla yalan ve dezenformasyonun kitlesel olarak üretildiğine dikkat çekti.

“Birbirimize olan bağlılığımıza ve ortak değerlerimize dikkat etmemiz gerekiyor”

Türk, daha yeterli politika ve sistemlerin oluşturulabilmesi için eleştirel, yenilikçi ve üretken görüşlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Dünya genelinde askeri darbeler, otoriterlik ve muhalefetin yok sayıldığı durumların yaşandığını belirten Türk, şöyle devam etti:

“Bunların her birinin bir panzehiri var. Kanıt ve gerçek üzerinde ısrarcı olmalıyız. Birbirimize bağlılığımızın ve ortak değerlerimizin farkında olmalıyız. İnsanlığın doğal empati, adalet ve şefkat reflekslerini geliştirmeliyiz. yalnızca geniş, özgür katılım ve açık tartışma yoluyla ortaya çıkabilecek eleştirel düşünme ve yaratıcılık.” Desteklememiz lazım.”

Türk, insan haklarının siyasi açıdan tarafsız olması gerektiğine dikkat çekerek, tüm ülkelerin tüm insan haklarına ilişkin sorumluluklarını kabul ettiğini söyledi.

“Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilmesi fiyatların yükselmesine neden oldu”

Rusya ile Şubat 2022’den bu yana devam eden savaşın Ukrayna’yı felakete sürüklediğine dikkat çeken Türk, “Rusya’nın Temmuz ayında Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilmesi, Odessa ve diğer yerlerdeki tahıl tesislerine saldırılar fiyatların yükselmesine neden oldu. gelişmekte olan birçok ülkede tekrar çok yüksek seviyelere yükselecek.” “Gıda hakkı birçok insan için erişilemez hale geldi.” söz konusu.

BM İnsan Hakları Asamblesi’nin 54. Olağan Toplantısı 13 Ekim’e kadar devam edecek.

bodrum-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu